Thursday, November 20, 2008

Bagaimana Rupa Anda Semasa Mengandung..

Setelah sekian lama tak dapat homework, this time dapatlah drp Sue .. xcited sgt nie, tajuk yg interesting.. So, this time adalah something yg dapat mama story dlm blog nie.. mama dh 2 kali pregnant, the experience mmg different.. hehehee, so it will be a very long tag, Sue ... hopefully, korang x boringlah nk baca yer..ahakkss..

1. Berat sebelum mengandung
Along - 62kg.. hheehe..masa tunang sampai pregnant, graf berat badan menaik jer..mmg takde yg turun, tp itu kira lastlah sbb masa nak kawen tu ada timbang berat..konon2 mcm badan tu boleh turun padahal sok lusa nak naik pelamin dah.. mama tak tunggu lama nk dpt along, murah rezeki :D
Dania - masa ni berat mama xtra sket drp 1st pregnancy... 64kg.. xtra 2 kg tu mmg susah sangat nk buang, kejap turun sekilo pas tu naik semula..

2.Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
Along - berat mama just mencapai 72kg jer..tp doc kata ok sbb scan size bb ok..
Dania - masa ni dapatlah mencapai 76kg..
tapi kalau ikut pada berat yg awal pregnant tu, dua2 lebih kurang jer.. tapi kalau tengok pada rupa mama masa tu, macam kena pam2 jer..hahhaa, tu yg rasa mcm buruk jer rupa...
3.Berat selepas abis pantang
tang nie yg best.. lepas habis pantang Along suka sangat mama sbb dpt turun sampai 60kg.. masa nie ingat nk turunkan lagi sampai 55/58kg..tp, hampehhh tinggal harapan jer..hahha.. masa lepas habis pantang Dania, mama just dpt turun sampai 64kg jer...agaknya masa ni dh banyak sgt lemak tepu..hahahaa..
4.Apa yang korang suke makan mase mengandung
Bab makan mmg bestlah masa nie sbb apa yg mama nak makan mmg insyaallah abah tunaikan..
Along - mama suka sangat makan western ngan sushi masa pregnantkan along.. kalau western tu kt kuantan bleh lg cari, tp kalau sushi cari time turun KL.. siap tapau xtra bawak balik kuantan lagi..seafood pun mmg suka sangat, boleh dikatakan dlm sebulan tu 2-3 kali gak g makan seafood kat Tanjung Lumpur..mama nie ada alahan ngan seafood tp masa pregnant Along, mmg hilang mama nyer alahan.. itu yg syok jer makan..
Dania - pregnancy yg kedua nie mmg contra sungguh dgn yg 1st tu.. mama lebih prefer sayur ngan buah.. rajin sangat buat fresh juice.. dlm fridge mmg sentiasa ada stock buah (kebetulan masa ni abah dh start mengamalkan gaya hidup yg sihat)...sebenarnya masa ni mama mmg kena allergic yg teruk.. makan ayam pun kalah, tu yg dok jadik vegetarian, hahaa.. xkesahlah..yg penting bb maintain sehat..
5.Hospital mana anda bersalin
Mama bersalinkan Along ngan Dania di hospital yg sama... Kuantan Medical Centre atau KMC... Mama bersalinkan Along n Dania awal..masa diorang ni umur 36 minggu dlm perut..Masa Along, mama kena darah tinggi yg tiba2.. doc xmo amik risiko untuk tunggu, bila bb cukup jer 36 minggu terus dia soh induce..sakitnya masa tu takde bandingannya..masuk labor room kol 7pg, selamat bersalin kol 2.45ptg.. Dania plak kedudukan dia dlm perut songsang cam / ni.. doc check bb dh ngam2 dlm perut (perut mama xbesar sgt pun)..mama ngan abah pun tak berani nk g jumpa bidan ke apa.. doc suggest operation, setuju jer lah.. so, 2 kali pregnancy, 2 pengalaman ygy berbeza...pantang pun beza..tp pantang bersalin normal paling best sbb leh kurus banyak..hahhaa..
6.tunjukkan gambar anda masa pregnant.....at least 5 keping
Bab gambar nie, rata2 macam serupa jer mama ngan mama2 yg lain.. bila kena tag barulah mama dok terkial2 carik gambar masa pregnant..yg mama jumpa cuma gambar masa pregnant yg first..laaaaa, punyalah haru..itupun takat beberapa keping jer...siap tanya kat kat abah lagi, mama takde ambil gambar ke masa 2nd pregnancy? abah kata mmg takde pastu siap buat lawak lagi tanya nk ambil gambar lagi ke? lerr camna nak ambil gambar lagi, bukannya tengah pregnant..tau jawapannya, dia kata ambillah bantal boh dlm baju...huaaa, terkena sebijik...hhehe, nk buat camna kan.. bila mama pregnant mmg mama x suka ambil gambar..rasa xcomel tau.. tengok jerlah gambar kat bawak tu.. kata org pembawak budak..tu yg mama suka sgt bila tgk org pregnant, comel2 belaka..








sorilah, masa pregnant kali kedua mmg langsung xde gambar..nie yg kena ambil gambar kalau ada rezeki pregnant kali ke3...ahakksss...

6 comments:

Azie said...

huhuhu bestnyer tgk korang ada gambar ngandung
azie xde masa auni..gambar tue hilang sbb azie simpan dalam pc...pc tue org ambik sbb umah kena pecah....pencuri tue sial betul xhalal dunia akhirat ewah..marah betul aku nie

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

lawak tul hubby fateen..suruh masukkan bantal kat perut..memang 2 kali pregnant 2 kali beza rasanya..ndak2 org kata kalo pregnant baby girl ngan baby boy..

an.wardrobe said...

What r u Waiting FoR... Go & TaKE a LoOK... InTerested Pls Send Me Ur OrdeRs NoW!!! WeEE!!! =) www.an-wardrobe.blogspot.com

Azie said...

hohoho...si fateen dah terjah kan blog azie siler la yer buat apa yg patut..heheheeh

wanie said...

wanie pun tak byk gambar masa pregnant..masa pregnant mmg tak suka bergambar...
buat lawak pulak hubby fateen..suh letak bantal kat perut...

Mommy Lil' N said...

Fateen comey la masa preknen..
Ooo..dah rasa dua-dua sekali ye..normal & cesaer..tu la org ckp kalo normal senang nak jaga..tp cesaer lmbt sket kan..mcm saya la..sampai 6 bln rasa mcm uncomfortable kt tempat cesaer..