Friday, May 22, 2009

Luahan Rasa...

Huhuuu..sedeylah ni.. baru sat tadi balik dari kedai jahit tepi.. pagi tadi hantar awning2 untuk tudung2ku (xcelly org punyalah).. aku tak puas hati betullah ngan jahitan diorang ni.. dh banyak kali aku hantar, makin teruk jahitan adalah... bila jadi mcm ni, merosakkan mood nk menyambung jahit tudung2 tu tau.. utk pengetahuan korang, bila kita nk hantar jahit tepi kena bagi basi (xtra) supaya senang nk cantumkan dgn bahagian lain..
mula2 dulu basi kain2 tu dlm 1.5cm.. bila diorang jahit tepi jadik 0.5cm.. pening kepala nk mencantum satu hal (sbb jahit tepi tu x ikut jahitan yg aku buat).. ni kes main taram je, kadang tu jahitan aku pun hilang kena cover ngan jahit tepi tu.. lepas dh cantum, mesti nk kemaskan dgn satu lagi jahit tindih.. hah, ni yg problem sbb ianya boleh menyebabkan jahitan x kemas disebabkan kurangnya kain xtra tadi...
So, bila aku dh tau diorang jahit camna, untuk awning2 yg pagi tadi aku lebihkan basi tu jadi 1inci.. korang bayangkanlah 1inci tu besar mana kan..still benda yg sama berlaku..takkan nk bagi basi kain tu sampai berinci2..huaa!!! (ni dh tahap nangis betul ok)... abih tu salah aku gk ke?!!! dhlah kita soh guna benang ikut kain pun muka dh semcm.. kalau dh rasa2 malas nk jahit tepi tu jgn terima langsung boleh tak?? tu dh aniaya org namanya!! kalau korang nk tau kat area ni mmg kedai tu aja yg ada.. kat area bandar tak tau kat ne...huhuuu...dan disebabkan aku ni customer yg sopan santun serta baik hati (ada kaaa..hehee), aku pun tak cakap apa hanya sekadar terima kasih dan bayar jealah..
Ini telah membuatkan semangat nk membeli mesin jahit tepi berapi kembali walhal hari tu ingat nk beli kamera
yg mcm
Nurul (cantik tol gambar dlm air, berkenan sgt dh ni).. niat nk tangguh beli mesin tu sbb menjahit pun masih tahap amatur, rasa bila beli tu mcm over plak.. Hmm..apa pandangan korang.. sblm ni tanya pendapat hubby.. 50-50, lps tu dia tanya balik berbaloi ke? iyalah kalau yg order tudung takat dua tiga kerat aje mestilah dia pun x confident kann.. tapi lepas tu bila pikir2 balik, dgn kualiti jahit tepi yg aku sendiri tak suka..takkan nk jual kat org kan? balik2 kang aku gk yg kena jawab kan..
SO, APA PENDAPAT KENGKAWAN SUMER? APA YG PATUT KU LAKUKAN??



ps: minta maaf banyak2 kat u ols sbb terpaksa mendengar/membaca semua ni.. dh tak tau nk luahkan kat sapa.. puas dh cerita kat hubby, naik boring plak dia bila tiap kali hantar jahit tepi cerita yg sama je yg didengar..huhuuu..


ur's truly

3 comments:

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

fateen..saya rasa cam ni....mula2 awak try cari tmpt lain (area bandar yg ada jahit tepi ni).. kalau rasa mcm takde, awak tryla cakap elok2 kat org yg awak anta tu..bgtau la yg awak anta jahit ni bukan awak punya... smua tu customer punya, tu yg kualiti kena jaga..tapi kalau awak rasa diorang tu mcm tak endah je, beli aje la mesin tu.. sebab awak pun dah dlm bidang n... bg saya, kalau ada mesin tu, lebih byk yg awak blh buat..bukan setakat tudung je kan...

mcm kes saya beli oven gak hari tu.. mula2 rasa tak confident.. patut ke tak.. last2 tawakal jela... Alhamdulillah..berguna & byk membantu biz saya ni (padahal masa beli tu tak yakin pun yg biz kek ni akan ramai customer mcm skarang).. sebab masa tu fikir, kalau biz tak jadi pun, saya still blh guna oven tu utk kegunaan sendiri... awak pun blh buat... memandangkan tak ramai yg ada mesin tu, awak pun blh ambik gak upah utk jahit tepi..mesti ramai punyala yg perlukan (especially yg kejenya ambik tempahan buat baju)..

fidnkahar said...

mama btl kata aimi tu... beli pun ok juga... blh tmpg jahit tepi nti...

Fateen said...

aimi:thanx for the advice..hmm, nampak gaya akan ku beli gk mesin tu..bincang balik ngan hubby, akhirnya dia ok2 aje ngan keputusan saya..

eda:itulah, rasa2 cam nk amik upah jahit tepi.. dr xde apa2 kan..