Tuesday, January 6, 2009

:: 1st Entry 4 2009 ::

Where have I been.. must be some of u are wondering what happens to me.. actually, I've been so buzy since my last entry... buzy and tired as I've been transfered from here to there and everywhere.. my dear hubby at last smlm flat.. He take MC yesterday coz he got fever and cough and flu.. All because he didn't have enough rest as every weekend xcept the previous one (we got a break) he need to drive long distance...
It's all started when he need to send me back to my hometown..well nak senang citer :
1. 6/12 - 8/12 Aidiladha di Raub

2. 11 - 12/12 Outstation to Kuching (arrived home late nite)

3. 13/12 - hantarku balik Johor tapi laluannya
Kuantan - Jerantut - Raub - KL - Johor
kami just berhenti tido/rehat kat R&R highway U-S
purpose of using this route coz last minute dpt call ada prob kt my hubby's kg and dh terlanjur kena balik raub sat kami g jemputan kawin member kat jerantut..

4. 15/12 Balik Kuantan sendiri
Aku tinggal sbb 16hb nk g jemput parents kt Airport Senai plak..
5. 20/12 Jemput aku balik Ktn
Kami jumpa kt Air Keroh sbb nk g jemputan kt Air Molek Melaka..aku g satu family termasuk parents aku yg baru balik haji tu...
Lepas jemputan, kami x balik Ktn terus tp singgah Raub lagi.. tido semalam, soknya baru balik Kuantan..
Kebetulan my SIL yg bongsu selamat bersalin ptg tu... soknya, sblm balik sempatlah kami tgk bb baru..hhehe..

Cuti Krismas di Ktn sajer sbb jumaat hubby keje..

6. 27/12 Balik Raub (Sabtu)
Kali ni kami dpt panggilan pada hari jumaat cakap yg my SIL (kakak kpd yg baru bersalin) kena admit sbb kurang darah n need to masuk darahlah..my MIL pun mmg dh seminggu xsihat, sabtu (day yg kami balik) tu FIL bawak MIL g hospital.. dan dan kena tahan sbb kurang darah gak n kena masuk darah gak.. kira skang ni ada 2 org dok kat wad yg sama..

yg jadik masalah my SIL yg baru bersalin tu anak pertama..no xperience at all..yg ada just bibik (risau gk nk tinggal dia ngan bibik sbb ari tu baru buat hal..x caya lg) ... kami yg just plan nk tido smlm tpaksa tukar plan..aku ngan anak2 kena tinggal lagi coz xde sapa lagi nk harap..

lagipun my beloved mom yg bagi idea tu so aku proposed kat hubbylah...kira mcm nk jadik menantu mithalilah kannn..iyalah, aku kan the only menantu pompuan dia... Kak Long (my first SIL ; for u'r info aku ni ada 3 org SIL semuanya.. hubbyku d'only son) pun dgn masalah dia sendiri...lagipun dia keje takkan nak soh cuti sampai seminggu....
Kain baju aku ngan anak2 semua aku bawak utk satu malam jer.. so, hehehhee... shoppinglah kami baju anak2 termasuklah baju aku... tak ke untung gak tu namanya....

So, doklah aku kt Raub sampai my MIL kuar.. My 2nd SIL dh kuar ahad..


7. 31/12 Lps opis terus bertolak balik Raub
Amik aku balik Ktn semula sbb MIL dh kuar spital hari selasa... tapi sepanjang aku kt sana mmg akulah dok kejekan bb tu..hehehhe, masa anak2 aku dulu pun aku tak pernah mandikan sepanjang berpantang..haa ni, amik...bb baru seminggu aku dh kena mandi n siapkan... pengalaman tu...

akulah yg ajar SIL segala yg patut tahu termasuklah beritau lps BF kena lap ngan tuala basah kalau nk elakkan bb kena kurap susu.. sbb kulit bb yg sensitive bila kena susu badan terus bernanah.. alhamdulillah, berkat ajaranku itu kulit bb dh xde nanah baru akibat susu...bb pun aku sapu minyak johnson satu badan...bersih dh kulit dia, muka yg comel pun makin comel..bau bb yg sebenar pun ada dah.. mmg puas hati rasa bila balik Ktn, bb dh ok..
hari tu bukan apa, MIL x sempat nk ajar apa yg patut sbb xsihat sejak kena tunggu sekali kt spital masa SIL nk bersalin...bayangkan jerlah,or dh berumur dok tunggu kat spital dr malam sampai ke pagi...
Sib baik ada bibik dok tolong apa2 yg patut..cuma memasak n handle bb aku yg kena buatlah..

Anak2 plak mmg suka sgt sbb bila balik kg diorang dpt peluang main kt luar rumah...

8. 1/1 Balik Kuantan
Tapi dlm masa terdekat kena balik Raub semula sbb nk amik bibik utk ditukar...ada masalah yg menyebabkan kami x percaya pada bibik ni lagi..ini berkenaan ngan anak2..tgh tunggu agennya balik dari Indonesia dulu.. masalah bibik ni berkait ngan masalah my first SIL.. apa dia tu, biarlah...

Itulah tanggungjawab the only son ni mmg berat.. bukan nk masuk bakul tau..tp mmg kenyataan.. sib baiklah MIL aku tu dpt menantu yg mithali ni..x pernah berkira tau...hahahahaaa...aku pun untung gak sbb dpt hubby penyayang....yg penting x berkira bila nk kuar $$$ untukku janji munasabah dan berhemah...hahhahahaa..



2 comments:

kamalina a.k.a aimi said...

salam fateen...ada blog gak ehhh... nanti kita link awak... fateen...baca journey awak ni memenatkan sungguh... bagusnya awak ni... blh la dpt title menantu mithali.. untung SIL dpt kakak ipar cam ni... hmmm....

awak menjahit ya??? tgk kat entry yg lepas2... pandaila.. saya ni bab2 menjahit mmg fail.. takde bakat... tapi suka tgk hasil jahitan org...

re: camna blh tak jumpa kat megamall hari tu??? hehehe..takde rezeki la tu... maybe next time.. saya pun tak expect org nak kluar time ujan2 tu kan.. sebab dok tanya jue, dia kata cam malas nak kuar sebab ujan.. :D

aimi @ kamalina said...

alahai..silap login..saya guna blog yg lagi satu lak.. abaikan yg tu yek.. tmpt saya membebel kat blog yg ni..